luni, 5 ianuarie 2015

Everglades: aventuri în jungla Floridei

Pentru marea majoritate a oamenilor, Everglades este nimic altceva decât o mlaştină uriaşă plină de aligatori, populată cu sute de miliarde de ţânţari, unde agenţii din CSI Miami găsesc ocazional cadavre umane. Ei bine, nu este o mlaştină, ci o prerie inundată, căci mlaştinile au copaci, dar Everglades păduri şi trei insule. Nu este stagnantă, ci are legătură cu oceanul. Există aligatori, dar aceştia nu atacă decât foarte rar omul. Adevăratul Everglades este cu mult peste imaginea pe care ne-o facem din mass media. Este un ecosistem grandios şi copleşitor. Este o adevărată Sărbătoare a Vieţii la care este invitat omul modern deghizat în turist.
 
 
Mlaştina care nu este deltă şi nici baltă
 
 
Uriaşa întindere de ape şi vegetaţie, care acoperă circa 28.490 de kilometri pătraţi crează un mozaic nemaivăzut de bancuri de nisip, câmpuri de iarbă inundate, pâlcuri de copaci şi canale naturale prin ţărmuri de mangrove. Timp de mii de ani, acest ecosistem complex a evoluat într-un uriaş mecanism viu care formează structura biologică a părţii de sud a statului american Florida.
 
Cu tote acestea, pentru primii colinişti americani care au ajuns aici, Everglades era nimic altceva decît o zonă cu potenţial pentru agricultură. În jurul anului 1900 aceşti fermieri şi dezvoltatori imobiliari au început lucrările la un sistem de drenare a apelor care a avut un efect devastator asupra ecosistemului şi speciilor vegetale şi animale care trăiau aici. Din fericire, autorităţile americane s-au trezit la timp, astfel încât în anul 1947, cu ajutorul primilor ecologi, savanţi şi alţi susţinători ai protecţiei naturii, acestea au declarat zona umedă din Everglades, rezervaţie ştiinţifică şi parc naţional.
 
 
Treptat, tot sudul Floridei a început să fie cunoscut americanilor drept „un uriaş fluviu de iarbă, care curge imperceptibil spre ocean”. Excepţionala biodiversitate a zonei a transformat-o într-un sanctuar pentru un mare număr de specii de păsări, reptile şi peşti, precum şi pentru specii pe cale de dispariţie cum este lamantinul. Parcul Naţional Everglades a obţinut stattul de Rezervaţie a Biosferei în anul 1976, iar trei ani mai tîrziu a fost înscris în World Heritage List. În anul 1987 a fost desemnat site Ramsar adică zonă umedă de importanţă internaţională, alţi doi ani mai târziu suprafaţa sa a fost mărită cu 222 hectare.
 
Everglades este astăzi cea mai mare rezervaţie octotită de tip subropical de pe Continentul Nord-American. Ecosistemul este situat la un punct de joncţiune dintre zona temperată şi subtropicală a S.U.A. cu zone de întrepătrundere dintre apa dulce şi cea salmastră. Aici se află cel mai mare ecosistem de mangrove din întreaga Emisferă Vestică, cea mai mare prerie cu iarbă dinţată precum şi cel mai important loc de cuibărit pentru păsările de apă din America de Nord. Ecosistemul Everglades a fost la origini un vast şi întins platou marin care a fost scufundat la sfârşitul ultimei glaciaţiuni.
 
 
Stratul său de calcare constituie unul dintre cele mai recente aglomerări sedimentare naturale din lume. Procesele biologice compexe de aici includ de la asocierile de alge, la întregul lanţ trofic local în vârful căruia se găsesc marile animale de pradă precum aligatorul, crocodilul american, subspecia pumei de Florida şi ultimul venit, specia străină a pitonul birmanez ajuns aici din neglijenţa şi ignoranţa oamenilor. 
 
 
Turism ecologic original
 
 
Biodiversitatea unică a acestui loc a făcut ca Everglades să ajungă în prezent un sanctuar autentic pentru un mare număr de specii de plante şi animale. În plus, rezervaţia oferă protecţie pentru circa 20 de specii ameninţate cu dispariţia, între care se numără, puma de Florida, gaia mâncătoare d emelci, aligatorul american, crocodilul american şi lamantinul.
 
Everglades este şi un loc foarte important pentru cuibăritul şi migraţia păsărilor, ornitologii americani identificând aici un număr de peste 400 specii de păsări. În total, aici trăiesc peste 800 specii de animale vertebrate, incluzând aici 25 specii de mamifere, 60 de reptile, alături de nenumărate specii de amfibieni şi insecte. Aici au fost identificaşe un număr de 20 de specii de şerpi între care şi specia şarpelui indigo aflată pe cale de extincţie.
 
Apele din Everglades sunt locuite de 275 specii de peşti care servesc drept hrană pentru multe mamifere, reptile şi păsări. În fiecare sezon de pescuit, mii de pescari sportivi americani sosesc aici pentru momente de neuitat. Fiind rezervaţie cu regim strict de protecţie, toţi peştii prinşi trebuiesc eliberaţi. Nu înainte de a fi fotografiaţi şi filmaţi.
 
 
Pentru turişi, Everglades mai oferă o surpriză neaşteptată şi prin trecutul său bogat în vestigii şi mărturii istorice. Aici, cercetătorii americani au identificat şi studiat circa 200 de situri arheologice. Membrii unui trib de amerindieni locali numiţi Miccosukee, au dreptul de a intra şi staţiona în rezervaţie oride câte ori vor. Tot în Everglades poate fi vizitat fortul Jefferson din rezervaţia cu regim special Dry Tortugas.
 
Clădirea este cel mai mare fort militar construit din cărămidă din Statele Unite, fiind îndeajuns de încăpător pentru a adăposti o garnizoană de 1.500 soldaţi. Fortul Jefferson nu a fost de fapt inplicat în nicio bătălie, cu toate că pe timpul Războiului Civil American, a avut un rol important pentru trupele unioniste detaşate în regiune. La scurt timp după încheierea războiului, fortul a avut rol de închisoare.
 Everglades este singurul loc din lume unde coexistă în mod natural o specie de crocodil cu una de aligator.
 
 
În timpul Războaielor Seminole, uriaşa întindere de ape şi plante a fost un excelent loc de refugiu pentru triburuile Seminole şi Miccosukee, care s-au ascuns în mlaştinile cu mangrove şi în preriile inundabile. Everglades mai deţine un record în cadrul rezervaţiilor naturale americane, căci este primul parc naţional declarat pentru a prezerva biodiversitatea şi resursele naturale, nu pentru peisaj sau valoare turistică.
 
Cu toate acestea, turismul ecologic s-a dezvoltat foarte mult în ultimele decenii. Administraţia din Everglades organizează zilnic tururi prin revervaţie, turiştii fiind îmbarcaţi la bordul celebrelor bărci acţionate de o mare elice aeriană exterioară, atât de caracteristice pentru acest loc unic şi deosebit.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu