joi, 16 februarie 2012

Comorile Vaticanului Claudia Moşoarcă

Comorile Vaticanului
De pe malul Tibrului, porţile Castelului Sant’Angelo dau spre pitorescul şi vechiul pod roman ce duce spre Via dei Coronari şi puţin mai departe, în inima Romei. Cum din dreapta castelului începe Via della Conciliazione, drumul larg până în Piaţa San Pietro pare astfel a fi păzit de această ultimă fortăreaţă, înainte de intrarea în micul stat suveran Vatican. În trecut, mulţimile de pelerini treceau pe aici pentru a ajunge la Bazilica Sfântul Petru, minunata biserică a Papalităţii. Astăzi, credincioşii şi turiştii iau cu asalt civilizat şi cealaltă parte din tezaurul Vaticanului: Muzeele şi Grădinile lui.


Intrând în Piaţa San Pietro, n-ar fi de mirare să ai pentru o clipă impresia că ai fost cuprins într-o îmbrăţişare: în faţă, cea mai mare biserică a creştinătăţii îşi deschide spre tine braţele prin cele două şiruri de coloane impresionante, dispuse sub forma unei mari elipse. Construite de marele arhitect Bernini între 1656 şi 1667, colonadele au fost decorate cu 140 de statui de sfinţi, sculptate cu ajutorul ucenicilor săi. În mijlocul pieţei tronează un obelisc înalt, iar în părţile sale laterale două fântâni împrospătează aerul pentru miile de oameni ce se perindă neîncetat. Vaticanul te-a întâmpinat cu o eleganţă desăvârşită.



Statului suveran Vatican i s-au trasat graniţele odată cu semnarea Tratatului Lateran din anul 1929, de către Italia şi Sfântul Scaun. Câteva străduţe şi palate, frumoasele clădiri ale Muzeelor Vaticanului şi marile Grădini din spatele acestora constituie teritoriul de 0,44 km² al celui mai mic stat independent al lumii - ca întindere şi ca număr de locuitori. Printre altele, se găsesc aici un oficiu poştal, un post de radio, o gară, un heliport, o editură, un birou turistic, o sală papală de audienţe (pentru 12.000 de persoane), magazine, o bancă şi bancomate în limba latină. Şi, ca notă distinctivă, tradiţională, vei sesiza uniforma multicoloră a Gărzii Elveţiene, cea care are importanta sarcină de a-l proteja pe Papă.

 
Din partea dreaptă a Pieţei San Pietro, ieşind de sub colonade, trei străduţe conduc în zig-zag spre intrarea la Muzeele Vaticanului, găzduite în palatele renascentiste ale papilor. Doar în secolul al XVIII-lea una dintre cele mai mari colecţii de artă clasică şi renascentistă din lume, dobândită în decursul veacurilor de către Papalitate, s-a dezvăluit publicului. Bogăţiile artistice din galeriile muzeale se descriu cu greu în detaliu, iar opulenţa interioarelor rezonează cu arhitectura frumoaselor clădiri. Lungile coridoare leagă sălile de expoziţii, apartamentele papilor, curţile interioare şi celebra Capelă Sixtină, punctul culminant al oricărui tur al muzeelor.


O parcurgere a tuturor galeriilor presupune ore în şir de mers pe jos, urmărind săgeţile sau codurile de culoare indicate de harta Muzeelor. De fapt, ruta principală are un singur sens şi abia la jumătate de oră de plimbare continuă se ajunge de la intrare la Sălile Rafael şi Capela Sixtină.
Muzeul Egiptean, Sala Rotundă, Muzeul Pio-Clementin, Muzeul Etrusc, Galeria Candelabrelor, Sala Biga, Galeria Hărţilor, Galeria Lapidariilor, Sala Animalelor, Muzeul Chiaramonti, Pinacoteca, Biblioteca, Sala Busturilor, Apartamentele lui Pius V şi Borgia etc., adună antichităţi greceşti şi romane, picturi, sculpturi, decoraţiuni, cărţi, mozaicuri, hărţi, fresce, artefacte, mumii, ceramică şi sarcofage.



Cele patru Săli Rafael au fost decorate de marele pictor, împreună cu elevii săi, la cererea papei Iulius II, care şi-a dorit ca apartamentele sale să poarte pe pereţi fresce deosebite. Cea mai renumită dintre acestea este "Şcoala din Atena", pictată între 1509 şi 1510.

 

În acelaşi timp cu Rafael, Michelangelo a început să lucreze la tavanul Capelei Sixtine (principala capelă din Palatul Vatican), ai cărei pereţi laterali deja fuseseră pictaţi de către alţi mari artişti ai vremii, Botticelli, Perugino, Ghirlandaio, Signorelli. Cu ajutorul unei schele special construite, Michelangelo a realizat frescele ce prezintă Facerea Lumii şi Căderea Omului, înconjurate de alte teme biblice. Capodopera din anii de maturitate ai marelui pictor este însă considerată "Judecata de Apoi", marea frescă de pe peretele altarului capelei.





Biblioteca Apostolică a Vaticanului, separată de Arhivele Secrete, cuprinde 180.000 de manuscrise, 1,6 milioane de cărţi tipărite, peste 8.600 de incunabule, peste 300.000 de medalii şi monede, 150.000 de schiţe, desene şi gravuri şi peste 150.000 de fotografii. Cu o asemenea colecţie, una dintre cele mai vechi şi mai importante biblioteci stă la dispoziţia cercetătorilor din întreaga lume.
La finalul călătoriei culturale, o rampă minunată în spirală te aruncă din sofisticatele muzee spre ieşirea de lângă zidurile înalte ale Vaticanului. Este timpul pentru un tur al Grădinilor.


Încă din 1279, livada, pajiştea şi grădina ce înconjurau reşedinţa papilor au format o oază de linişte. Se spune că în aceste grădini a fost împrăştiat pământ adus de pe Golgota, pentru a simboliza unirea sângelui lui Isus cu cel al miilor de martiri creştini persecutaţi de Nero.
Imediat în spatele Muzeelor, o peluză largă permite accesul spre Casina lui Pius IV, o casă de vacanţă construită la mijlocul secolului al XVI-lea.



De aici, potecile duc spre Fântâna Vulturului şi către ceea ce s-a păstrat din Zidul Leonin, din anul 847. Din turnul zidului medieval, Radio Vatican emite în toată lumea, în peste 20 de limbi. Spre capătul Grădinilor, Grota din Lourdes copiază celebra grotă din Franţa unde Sfintei Bernadette i s-a arătat Fecioara, în 1858. Câţiva paşi mai departe, statuia Madonna din Guadelupa reproduce momentul în care imaginea Fecioarei a apărut pe mantaua unui indian mexican, în 1531. Biserica Maria de Guadelupa din Mexic este azi al doilea mare loc de pelerinaj catolic al lumii, după Vatican.



În 1984, întrega enclavă religioasă de pe malul Tibrului a fost înscrisă pe lista siturilor UNESCO de patrimoniu universal, Vaticanul fiind astfel recunoscut drept unul dintre cele mai sacre locuri ale Creştinătăţii. Comorile nepreţuite ale acestui stat au creat o moştenire religioasă şi culturală unică în lume, întotdeauna nepăsătoare faţă de linia strâmtă a graniţei trasate pe harta Romei.


(Despre Biserica Sfântul Petru, puteţi afla amănunte în articolul precedent, "Roma religioasă")


Despre Vatican, în plus
  • în jur de 850 de persoane locuiesc şi deservesc Vaticanul, o monarhie ecleziastică sub conducerea Papei, episcopul Romei, aflat în acelaşi timp la conducerea Bisericii Catolice.
  • muzeele Vaticanului sunt deschise de luni până sâmbătă, de la 9 a.m. până la 6 p.m.(casieria se închide la 4 p.m.). Totuşi, în fiecare ultimă duminică a lunilor (cu excepţia sărbătorilor importante), vizitarea este posibilă între orele 9-12,30, fiind gratuită.
  • rezervările de bilete direct pe site-ul oficial al Vaticanului ajută la evitarea lungilor şi obositoarelor aşteptări pentru intrarea în muzee.
  • Coridorul Vatican (1277) face legătura dintre Palatul Vatican şi Castelul Sant'Angelo; iniţial Mausoleul împăratului roman Hadrian, citadela a fost reşedinţă papală în perioadele de lupte politice. Muzeul său cu 58 de săli este deschis de marţi până duminică, de la 9 a.m. până la 7 p.m.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu