duminică, 18 mai 2014

La pas prin Tartu, cel mai vechi oraş din Estonia

Piaţa centrală din Tartu pe timpul zilei
La prima vedere ţările baltice nu par a fi vreo destinaţie extraordinar de căutată pentru vacanţe şi călătorii. Am spus bine, la prima vedere, doar. Spre exemplu, Estonia este o ţară cu o cultură, limbă şi civilizaţie unice şi originale, precum şi cu un cadru natural plin de obiective turistice de prim rang. Unul dintre aceste obiective turistice suficient de tentante pentru a merita o vizită este spre exemplu oraşul Tartu. Ştiu că puţini au auzit de el, şi încă şi mai puţini l-au vizitat, dar cel mai vechi oraş din Estonia are multe de oferit oricărui om însetat de călătorii şi descoperitor de frumos.
 
Una dintre cele mai frumoase capitale studenţeşti ale Europei
 
 
Considerat de mulţi turişti şi locuitori de asemenea, drept capitala spirituală a Estoniei, Tartu este printre altele al doilea oraş ca mărime al ţării după capitala Tallin. Cu nenumăratele sale clădiri din lemn, atât de caracteristice şi străzile sale încântătoare, cu aspect de secol 19, Tartu tronează liniştit pe malurile râului Emajogi.
 
Tartu a devenit cel mai mare centru universitar al Estoniei, iar studenţii alcătuiesc aproape o cincime din totalul populaţiei sale de peste 100.000 de locuitori. Faptul că este un centru universitar de mare calibru adaugă o infuzie de veselie şi tinereţe atributelor sale turistice. Cunoscut şi sub denumirile de Dorpat şi Yuriev. În trecut, Tartu fost unul dintre oraşele cetăţi care făceau parte din celebra Ligă Hanseatică, şi cum a fost pentru prima dată menţionat în documente în anul 1030, este şi cel mai vechi oraş din Estonia.
 
 
Este situat la distanţa de 185 kilometri sud-est de Tallin, iar râul Emajogi care îl străbate pe o lungime de 10 kilometri leagă oraşul de două dintre cele mai mari lacuri din Estonia.
 
Fiind un centru universitar, Tartu este extrem de cosmopolit, iar limba engleză se vorbeşte la tot pasul. Evident, persoanele mai vârstnice cunosc doar estoniana şi rusa, dar tinerii ştiu aproape toţi engleză. Piaţa din centrul oraşului, denumită de localnici Raekoja Plat, este cu adevărat inima vie şi vibrantă a acestui loc, cu atât mai mult cu cât aici se află toate birourile şi locurile de informaţii pentru turişii care ajung în Tartu.
 
 
În acest oraş se află de fapt cele mai importante şi interesante muzee din Estonia. Tartu adăposteşte arhive extraordinar de importante, culegeri de folclor local, şi comori ale literaturii şi limbii estoniene. Muzeul de Artă din Tartu, situat în centrul istoric al oraşului, adăposteşte asemenea colecţii valoroase printre care se disting numeroase capodopere ale pictorilor ruşi şi estonieni.
 
Nu doar muzeele şi catedralele au adus faima acestui oraş dar şi plajele sale neobişnuite situate pe meandrul nordic al râului Emajogi. În afară de nişte locuri superbe de plajă, aici autorităţile au amenajat şi numeroase terenuri de baschet şi baruri.
O altă atracţie a locului este superba Grădină Botanică din Tartu, fondată încă din secolul 19, şi care deţine în prezent colecţii impresionante de plante, care conţin peste 7.000 de plante, arbori şi arbuşti din cele mai diverse colţuri ale lumii. Aici puteţi admira peste 200 de varietăţi de trandafiri, precum şi o seră gigantică, înaltă de 22 de metri care adăposteşte o varietate uimitoare de plante tropicale. 
 
 
Cel mai important şi cea mai vechi lăcaş de învăţătură din oraş este Univesitatea Sfântul Ioan, care a fost fondată în anul 1632 de către Gustaf Adolf al doilea, regele de atunci al Suediei. Ştiinţele şi cunoaşterea au caracterizat dintotdeauna spiritul estonilor, astfel încât cei mai mari savanţi şi cercetători au studiat în Universitatea Ulikooli din Tartu, fondată în anul 1803.
 
 
Muzeul KGB-ului şi Cartierul Supelor şi Ciorbelor
 
 
Un alt obiectiv turistic major al oraşului este uriaşa şi impunătoarea Catedrală Toomemagi, care tronează în centrul vechi, fiind ridicată pe o colină pentru a-i spori aparenţa şi fastul. Alte locuri de neuitat sunt, faimosul Cartier al Supelor şi Ciorbelor, în care fiecare stradă are denumirea unei reţete de supă, fostul aeroport militar din perioada sovietică, parcurile Raadi şi Barclay, Biserica Romano Catolică din cărămidă roşie, ridicată în anul 1899 şi Bisericile ortodoxe Sfântul Alexandru şi Uspenski, clădiri ridicate în cunoscutul stil arhitectural al bisericilor ruseşti.
 
 
Însă nu trebuie să plecaţi din Tartu fără să vizitaţi Muzeul Local al KGB-ului. Situat în Strada Riia, numărul 15,  era o clădire sumbră şi temută de toţi estonienii care au trăit în perioada în care ţara lor era inclusă în URSS. Poreclit de localnici Clădirea Cenuşie, muzeul de astăzi era sediul KGB-ului din Estonia. Vizitarea muzeului arată cum nu se poate mai clar cum erau trataţi şi interogaţi arestaţii sau persoanele suspecte.
 
Tot aici este şi o galerie dedicată luptătorilor din rezistenţa estoniană împotriva comunismului şi sovietizării ţării, luptători clandestini grupaţi în organizaţia Fraţii din Pădure, organizaşie care s-a confruntat direct în trecut cu cadrele şi agenţii temutului KGB.
 
Alte obiective importante sunt Teatrul Vanemuine, Casa Catherine, şi mai ales, Beciul Prafului de Puşcă, care este nimic altceva decât vechiul arsenal militar al cetăţii de odinioară din Tartu, fiind săpat într-o colină la finele anului 1776. Astăzi, în Beciul Prafului de Puşcă, este amenajat un cochet bar.
 
 
Tribunalul Naţional a fost contruit iniţial în anul 1763, ca o cazarmă, ulterior aici funcţionînd un spital. Însă din anul 1993, această somptuoasă clădire istorică funcţionează în rol de Curte Judiciară Supremă a ţării.
Şi-s multe alte locuri şi clădiri minunate în Tartu, timp să ai şi curiozitate să le cauţi pe toate.
 
În oraş sunt numeroase evenimente artistice şi culturale, spectacole de teatru în aer liber, concerte şi diverse festivaluri tematice au loc aici pe toată perioada anului. Teatrul de Vară are spectacole în fiecare zi pe toată perioada verii calendaristice, Zilele Ligii Hanseatice, este un minunat festival medieval care se potriveşte perfect într-un oraş cu circa 100.000 de locuitori, dar cu peste 20 de muzee
.
Tartu este un oraş pentru oricine, intelectuali, tineri studenţi, familii, persoane vârstnice, cupluri romantice, cu toţii se vor simţi minunat aici. Localnicii spun că Tartu îţi oferă mereu un motiv să te reîntorci aici. Fie şi pentru a te întâlni cu Fantoma Oraşului, un alt obiectiv turistic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu