duminică, 18 mai 2014

Namur: capitala „Belgiei franceze”

Namur pe timp de noapte
Namur, capitală nu doar a „Belgiei Franceze”, ci chiar a întregiii regiuni a Valoniei, este şi poarta către Ardenn-ii belgieni. Este o adevără perlă a bunului gust şi lucrurilor aşezate. Pentru turistul obişnuit Namur oferă multe satisfacţii, nu doar frumuseţea sa tipică şi cadrul natural splendid unde este aşezat. Căci fiecare anotimp în Namur împrumută din farmecul său acestui loc minunat. Sufletul oraşului este totuşi centul său istoric, ornat cu locuinţe ridicate în plină perioadă renascentistă. Atmosfera calină şi liniştită de pe străzile şi aleile sale reflectă din plin preferinţele locuitorilor pentru bun gust şi viaţă bună în egală măsură.
Istorie cu neanderthalieni, celţi, romani şi Luftwaffe
 
Namur cu a sa populaţie de circa 107.000 locuitori şi capitală a Provinciei cu acelaşi nume şi al Regiunii Valone, escris deseori de belgieni drept un oraş burghez, plin de amatori de viaţă bună, în contrast evident cu oraşele muncitoreşti din zone miniere precum Charleroi sau Liege. Poziţia sa geografică pitorească şi de-a dreptul scenică, lângă confluenţa râurilor Meuse şi Sambre, precum şi arhitectura sa de secole 17-18 l-au făcut unul dintre cele mai rîvnite locuri de trai pentru belgieni.
 
Regiunea Namurului a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Homo neanderthalis a trăit aici în urmă cu peste 100.000 ani, după cum atestă fosilele descoperite în peşterile din zonă. Primii oameni s-au stabilit aici încă din timpuri imemoriale, resturi umane cu vechimea de circa 31.700 ani au fost de altfel descoperite de către arheologi în Peşterile Goyet, situate la câţiva kilometri sud-est de oraş.
 
 
În antichitate aici a fost probabil capitala celţilor Atuatuci care se învecinau cu triburile celtice ale Nerviilor, Condrusilor şi Eburonilor. 
În apropierea oraşului a avut loc celebra Bătălie de la Sabis (Sabis fiind numele latin al râului Sambre) în care un număr de opt legiuni romane au înfruntat o confederaţie de cincisprezece triburi celte, conduse de Galba, regele Suessiilor. Lupta s-a terminat cu victoria romanilor, care fuseseră cât pe ce să fie învinşi de celţi. După ce romanii au cucerit întreaga regiune pe care au denumit-o Gallia Belgica, aceştia au construit un castru pe viitorul loc al Namurului. 
 
 
În Evul Mediu, oraşul era deja menţionat în documente drept Navinucum Centrum sau Numucum, fiind reşedinţă ocazională a regilor din dinastia Merovingiană. Ulterior, aşezarea s-a teransformat într-un târg prosper. În anul 1421, zona Namurului a fost vândută de Conţii de Flandra lui Filip cel Bun, Duce al Burgundiei. În 1482, Namurul este inclus în Imperiul Habsburgic. Louis al XIV-lea asediază şi cucereşte Namurul în anul 1692, moment în care oraşul este fortificat de marele arhitect militar francez Vauban. Bună idee, căci oraşul urma să fie asediat în 1695 de către William al III-lea de Anglia. Poziţia sa strategică i-a adus necazuri şi la finele celui de-al doilea Război Mondial, când a fost bombardat de aviaţia germană.
 
Probabil cel mai „chic” oraş din Europa ?
 
Namurul este un orşa relativ mic, care poate fi străbătut şi cu piciorul. Numărul mare de pietoni îl face de altfel dificil de parcurs cu maşina. Oraşul Vechi este siutat între confluenţa râurilor Sambre şi Meuse în sud şi calea ferată din nord. Cele patru mari bulevarde principale sunt Rue de Fer ( Strada de Fier), Rue de l’Ange ( Strada Îngerilor). Rue de Bruxelles (Strada Bruxelles) şi Rue Emile Cuvelier.
 
Centrul istoric este una dintre principalele atracţii turistice, şi datează aproape neschimbat de la finele secolului 17.
 
Majoritatea clădirilor au 506 etaje fiind construite în stil Mosan, din cărămidă roşie, şi rame de piatră albastră care încadrează ferestrele. Micile străduţe de aici sunt garnisite cu magazine, cafenele şi restaurante.
 
Alt obiectiv turistic important este citadela şi castelul medieval, care are o istorie de peste 2 000 de ani. Fortificaţei celtă, castru roman, şi castel al Conţilor de Namur, astăzi în vârful său este situată faimoasa parfumerie Guy Delforge.
 
 
Catedrala Saint Alban a fost construită între anii 1751-1767 şi este singura catedrală în stil baroc din tot Beneluxul. A fost ridicată de arhitectul italian Gaetion Pizzoni şi prezintă nu doar influenţe arhitecturale baroce, dar şi elemente rococo şi neoclasice.
 
Teatrul Royal, renovat în urmă cu doar câţiva ani, pare o replică de dimensiuni mai mici a Operei Garnier din Paris. Halele Chair, construite între anii 1588-1590 au servit drept piaţa de caren şi peşte a Namurului până în anul 1806. Astăzi, edificiul impunător adăposteşte Muzeul de Arheologie, deschis de marţi până duminică între orele 10-17. Aici, pentru biletul de 5 euro, se pot admira artefacte din Epoca Bronzului, antichitatea galo-romană şi perioada Merovingiană.
 
 
Tot în Namur este situat şi Parlamentul Valoniei, mai precis în clădirea Hospice Saint-Gilles, adică în fostul spital al oraşului. Menţionat în premieră în anul 1229, şi închis pentru reparaţii majore în 1965, clădirea a fost dată din nou în uz în anul 1998. Fostul Palat Episcopal a fost construit în 1730 la ordinule Episcopului Thomas de Strickland, iar vechea reşedinţă a episcopilor de Namur este acum sediul Consiliului Provincial. În apropiere este şi Muzeul Felicien Rops, dedicat pictorului şi ilustratorului cu acelaşi nume, născut de altfel în Namur.
 
În a treia săptămână a lui septembrie, are loc în Namur ceea ce am putea numi drept răspunsul belgienilor la Oktoberfest-ul din Munchen. Adică trei zile de mâncat, băut bere şi distracţii neîntrerupte. În acest interval, are loc în Namur, interesantul dar puţin cunoscutul Fetes de Wallonie, şi să nu uităm că Belgia produce proporţional cu numărul său de locuitori, mai multă bere chiar decât Germania!
 
 
 
Festivalul se încheie în voia bună generală, cu tradiţionalul foc de artificii peste catedrală. Namur este literalmente plin de buticuri cu haine la modă, cafenele şi restaurante încântătoare şi romantice. Principalele destinaţii de cumpărături sunt situate de-a lungul Rue de Fer, Rue de l’Ange şi Rue de Bruxelles, precum şi lângă gară.
 
În Namur se poate ajunge uşor, cu automobilul sau trenul. Practic se fac circa 50 minute din Bruxelles sau Liege şi doar 2 ore dinspre Luxemburg. Dacă sunteţi în Paris şi vreţi să ajungeţi în Namur, trenul de mare viteză vă aduce aici în doar două ore jumătate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu